Інформація щодо впровадження реформи харчування
у Чернівецькій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №3
Чернівецької міської ради
Адміністрацією закладу розроблені комплексно-цільові заходи щодо
організації і розвитку харчування учнів (затверджено наказом по школі від
01.09.2021 р. №221), якими передбачено: зміцнення
матеріально-технічної бази їдальні; розширення сфер послуг для учнів і батьків;
удосконалення різноманітності раціону харчування; виховання культури прийому
їжі; пропаганда здорового способу життя.
Форма
організації харчування -
приватний підприємець - ПП «Мега-Крокус». Впроваджено принципи
системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР).
Організовано мультипрофільне меню за моделлю «2-3 меню на вибір», в тому числі за збірником рецептур
Євгена Клопотенка. Працівники їдальні Соловей Н.І. та Водоласка М.Ф.
пройшли навчання з впровадження меню за збірником рецептур Є.Клопотенка в
жовтні 2021 року на базі професійно-технічного училища №8, про що отримали
відповідні сертифікати.
Гаряче харчування здійснюється
шляхом попереднього накривання столів, що дає змогу організувати харчування
учнів початкових класів, ГПД, учнів 5-11 класів, які належать до пільгових
категорій, для інших учасників освітнього процесу – самообслуговування.
Проводиться інформаційно-просвітницька робота серед дітей та батьків з
організації харчування, оформлено стенди «Куточок харчування», «Меню», «Куточок
споживача». Організовано постійно діючу виставку у шкільній бібліотеці «Моє
харчування – моє здоров’я».
Кожен прийом їжі, її енергетична цінність
відповідають віку, стану здоров’я учнів, рівню енергетичних затрат та нормам
харчування для закладів загальної середньої освіти. Їжа в їдальні завжди свіжо приготовлена, доброякісна, має привабливій
вигляд і гарні смакові якості, треті страви - вітамінізовані.
У щоденному раціоні учнів завжди присутні м'ясо, печінка, риба, молоко та
молочні продукти, вітамінні напої. З метою профілактики йододефіциту у їжу
вживаються йодований хліб та йодована сіль, морська риба.
Для дітей з особливими дієтичними потребами організоване дієтичне харчування. З учнями проводяться години спілкування «Культура прийому їжі», «Раціональне харчування – основа здоров'я та довголіття», з батьками - лекторій «Що таке раціональне харчування», «Роль харчування у боротьбі з йододефіцитом», «Спільна робота сім'ї та школи з формування здорового способу життя» тощо.
Продаж буфетної продукції здійснюється готівкою продавцем, при цьому
продукцію заздалегідь розкладають порціями (салати, бутерброди, соки тощо). В
асортименті буфету: свіжа випічка, мучні
вироби, узвар, напої, соки.
Дотримано вимог облаштування приміщення їдальні
відповідно до державних будівельних норм України ДБНВ.2.2.-40:2018
«Інклюзивність будівель і споруд».
Приміщення їдальні забезпечене
проточною холодною водою, всі виробничі цехи їдальні мають гарячу проточну
воду. Нагрів води забезпечують 4 бойлери, місткістю 100 л кожен. Перед входом
до їдальні обладнано куточок для миття рук з холодною та гарячою проточною
водою, електросушками для рук.
В 2021 році в їдальні проведено
капітальний ремонт гарячого цеху та 4-х залів: для видачі їжі та харчування
учнів. Замінено технологічне обладнання, зокрема, встановлено нове обладнання
(холодильники – 2шт., морозильні камери – 2 шт., плита електрична – 2 шт.,
жарочна шафа – 1 шт., електросковорідка - 1 шт., електрокотел для нагрівання
води – 1 шт., електром’ясорубка для вареного м’яса – 1 шт., парокнвектомат – 1
шт., картоплечистка – 1 шт., тістоміс – 1 шт., протирочна машина – 1 шт.,
марміти для перших страв – 1 шт., марніти для других страв – 2 шт. Окрім того,
у 2021 році закінчилося облаштування школи в рамках програми «НЕФКО», в
результаті чого приміщення харчоблоку обладнано сучасною припливно-витяжною
системою.
Немає коментарів:
Дописати коментар