Організація харчування в школі

Інформація щодо впровадження реформи харчування 

у Чернівецькій загальноосвітній школі І-ІІІ ступенів №3 

Чернівецької міської ради

Адміністрацією закладу розроблені комплексно-цільові заходи щодо організації і розвитку харчування учнів (затверджено наказом по школі від 01.09.2021 р. №221), якими передбачено: зміцнення матеріально-технічної бази їдальні; розширення сфер послуг для учнів і батьків; удосконалення різноманітності раціону харчування; виховання культури прийому їжі; пропаганда здорового способу життя.

Форма  організації харчування  - приватний підприємець - ПП «Мега-Крокус». Впроваджено принципи системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР).  

Організовано мультипрофільне меню за  моделлю «2-3 меню на вибір», в тому числі за збірником рецептур  Євгена Клопотенка. Працівники їдальні Соловей Н.І. та Водоласка М.Ф. пройшли навчання з впровадження меню за збірником рецептур Є.Клопотенка в жовтні 2021 року на базі професійно-технічного училища №8, про що отримали відповідні сертифікати.

Гаряче  харчування здійснюється шляхом попереднього накривання столів, що дає змогу організувати харчування учнів початкових класів, ГПД, учнів 5-11 класів, які належать до пільгових категорій, для інших учасників освітнього процесу – самообслуговування.

Проводиться інформаційно-просвітницька робота серед дітей та батьків з організації харчування, оформлено стенди «Куточок харчування», «Меню», «Куточок споживача». Організовано постійно діючу виставку у шкільній бібліотеці «Моє харчування – моє здоров’я».

Кожен прийом їжі, її енергетична цінність відповідають віку, стану здоров’я учнів, рівню енергетичних затрат та нормам харчування для закладів загальної середньої освіти. Їжа в їдальні завжди свіжо приготовлена, доброякісна, має привабливій вигляд і гарні смакові якості, треті страви - вітамінізовані.

У щоденному раціоні учнів завжди присутні м'ясо, печінка, риба, молоко та молочні продукти, вітамінні напої. З метою профілактики йододефіциту у їжу вживаються йодований хліб та йодована сіль, морська риба.

Для дітей з особливими дієтичними потребами організоване дієтичне харчування. З  учнями проводяться   години  спілкування  «Культура прийому їжі»,  «Раціональне харчування – основа здоров'я та довголіття»,  з батьками  - лекторій «Що таке раціональне харчування», «Роль харчування у боротьбі з йододефіцитом», «Спільна робота сім'ї  та школи з  формування здорового способу життя» тощо.

Продаж буфетної продукції здійснюється готівкою продавцем, при цьому продукцію заздалегідь розкладають порціями (салати, бутерброди, соки тощо). В асортименті  буфету: свіжа випічка, мучні вироби,  узвар, напої, соки.                             

Дотримано вимог облаштування приміщення їдальні відповідно до державних будівельних норм України ДБНВ.2.2.-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд».

Приміщення їдальні забезпечене проточною холодною водою, всі виробничі цехи їдальні мають гарячу проточну воду. Нагрів води забезпечують 4 бойлери, місткістю 100 л кожен. Перед входом до їдальні обладнано куточок для миття рук з холодною та гарячою проточною водою, електросушками для рук.

В 2021 році в їдальні проведено капітальний ремонт гарячого цеху та 4-х залів: для видачі їжі та харчування учнів. Замінено технологічне обладнання, зокрема, встановлено нове обладнання (холодильники – 2шт., морозильні камери – 2 шт., плита електрична – 2 шт., жарочна шафа – 1 шт., електросковорідка - 1 шт., електрокотел для нагрівання води – 1 шт., електром’ясорубка для вареного м’яса – 1 шт., парокнвектомат – 1 шт., картоплечистка – 1 шт., тістоміс – 1 шт., протирочна машина – 1 шт., марміти для перших страв – 1 шт., марніти для других страв – 2 шт. Окрім того, у 2021 році закінчилося облаштування школи в рамках програми «НЕФКО», в результаті чого приміщення харчоблоку обладнано сучасною припливно-витяжною системою.












ЦЕ ЦІКАВО! ЦЕ СМАЧНО! ЦЕ КОРИСНО!
     З 18 листопада 2019 року в їдальні Чернівецької загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №3 організовано приготування страв за рецептами Є.Клопотенка. Страви мають насичений смак, естетично офрмлені, окрім того, містять багато корисних для здоров’я складових.
     Запрошуємо всіх батьків та учнів 
скуштувати оновлене меню шкільної їдальні!!!


Про організацію харчування учнів ЗЗСО м. Чернівців з 02.09.2019 по 31.12.2019 року

Про надання послуг з організації харчування 

ПП "Мега-Крокус"

Немає коментарів:

Дописати коментар